Băile cu plante medicinale

Băile cu plante medicinale sunt proceduri de hidroterapie utilizate în bazele de tratament, frecvenţa lor fiind justificată de valoarea lor terapeutică semnificativă în actul medical complex profilactic-curativ-recuperatoriu. Sunt băi cu temperatura de neutralitate termică, în general la 35°- 37°C şi care acţionează mai ales prin componenta chimică şi cea mecanică, cea termică fiind mai redusă. Durata băii este de 20-40 minute.

Hidroterapia este considerată cea mai veche metodă terapeutică, fiind utilizată ca remediu pentru diferite afecţiuni comune, încă din antichitate, în cultura greacă, japoneză, hinduşă, romană.

Reguli care trebuie respectate atunci când apelăm la băi (mai ales când este vorba despre băile generale):

 1. Băile generale se aplică în prima parte a zilei, la 30 de minute după micul dejun, la 2-3 ore după o masă mai bogată;
 2. Băile generale nu se aplică după un efort fizic important sau după stări de tensiune nervoasă mare;
 3. Intrarea în apă se face lent;
 4. Apa trebuie să acopere umerii (dacă nu sunt făcute alte indicaţii speciale);
 5. Este nevoie de o postură relaxantă (se folosesc dispozitive pentru sprijinirea capului şi picioarelor);
 6. Pacientul trebuie supravegheat;
 7. După baie urmează o perioadă de odihnă.

Indicaţiile băilor cu plante medicinale

Băile de malţ:  Malţul este un produs obţinut din boabe de cereale (mai ales de orz) încolţite, uscate şi măcinate folosit la fabricarea berii şi a spirtului sau, prăjit, la prepararea unui surogat de cafea. Pentru o baie generală se întrebuinţeaza 1- 3 kg malt de orz, care se fierbe 30 de minute în 5-6 litri de apă. Decoctul obţinut, trecut prin sită deasă, se toarnă în cadă. In locul malţului de orz se pot întrebuinţa 100 g până la 400 g extract de malţ care se dizolvă în apă caldă şi apoi se adaugă în apa din baie.

Băile de tarâţe de grâu: Pentru o baie completă se iau 500-1500 g tărâţe de grâu, se pun într-un săculeţ de pânză, iar acesta se fierbe în 5 litri de apă, timp de 30 minute, după care se toarnă în baie, atât decoctul cât şi tărâţele din săculeţ.

Băile cu amidon: Pentru o baie completă se dizolvă mai întâi 1-2 kg de amidon în câţiva litri de apă călduţă, apoi se adaugă în baie la temperatura de 36°- 37°.

Băile cu malt, grâu şi amidon îşi menţin temperatura apei din cadă timp mai îndelungat faţă de apa comună datorită acestor substanţe care sunt rele conducătoare de căldură. Formează un amestec care se depune la suprafaţa tegumentului sub forma unui strat protector, care are şi acţiune emolientă. Se întrebuinţeaza cu rezultate bune în: nevralgii, mialgii, afecţiuni reumatismale (artralgii, dureri tendinoase), afecţiuni dermatologice (eczeme cronice, urticarie), prurit vulvar.

Băi cu muştar: Aceste băi se pot prepara în mai multe feluri:

– 100-200 g muştar se amestecă cu apa la 20°- 25° (pentru a nu se volatiliza uleiurile eterice) până se formează un cir gros. Se toarnă apoi într-un săculet de pânză al cărui conţinut se stoarce bine în baie;

– Se pun doi pumni de făină de muştar într-un săculeţ de pânză care se va introduce în baie şi se agită timp de mai multe minute, până când apa se tulbură şi capătă o culoare galbenă – verzuie şi un miros pătrunzător de muştar;

– La o baie completă se adaugă o soluţie compusă din 2 g Oleum sinapis (ulei de muştar) şi 25 g Spiritus Vini. Aceasta metodă se întrebuinţează mai ales pentru băile locale sau parţiale.

Băile cu muştar şi hrean  au acţiuni revulsive şi efecte excitante asupra tegumentului. Se utilizează pentru decongestionarea organelor interne, în special în bronşite şi pneumonii la copii.. Sunt indicate de asemenea în mialgii, nevralgii, nevrite şi chiar poliartrite.

Băile cu nalbă: Au acţiune descuamativă şi emolientă. Se utilizează în eczemele hiperkeratozice, pahidermii şi în special în psoriazis.

Băi aromatice: Pentru baia cu infuzie de flori de muşeţel sau mentă se folosesc 500-1000 g flori de muşeţel respectiv 300-500 g frunze de mentă, obligeană, trestie mirositoare, valeriană. Acestea au efecte uşor excitante asupra terminaţiilor nervoase ale tegumentului, producând o hiperemie uşoară, cu senzaţie de căldură plăcută. Sunt indicate în mialgii, nevralgii.

Băi cu extract de brad: Se iau 10-15 kg cetină (crenguţe de brad) care se fierb timp de 1-2 ore într-un cazan sau în vase mari, în 40-60 l apa. După ce apa a căpătat o culoare verde închis şi un miros puternic de brad, se pregăteşte baia completă, adăugând apa necesară la temperatura de 34°-36°. Astăzi, se folosesc diferite extracte de brad (tablete sau formă lichidă), astfel ca pregătirea unei băi cu extract de brad a devenit foarte simplă.

Băi cu coajă de stejar: Se face un decoct din 2-3 kg coajă de stejar pisată în 3-6 l apă care se adaugă la baie.

Băi cu coaja de castan: Se prepară din coajă de castan la fel ca cele cu coajă de stejar. Se poate folosi şi praf de coajă de castan. Pentru o baie completă se fierb într-un săculeţ de pânză deasă 500 g praf de coajă de castan, după care se toarnă în baie atât decoctul cât şi conţinutul săculeţului.

Băi cu flori de fân: Flori de fân = tot ceea ce se scutură din fânul bine uscat (flori, seminţe, frunzuliţe). Pentru o baie completă se iau 5-8 sau 10 pumni de flori de fân, iar pentru una parţială numai unul sau doi pumni. Se opăresc florile într-o oală de 3-5 l apă fierbinte, se strecoară fiertura printr-o pânză deasă şi se toarnă în baie. Aceasta trebuie să capete culoarea ceaiului şi un miros plăcut de flori de câmp.

Băile cu valeriană, muşeţel, flori de fân şi mentă produc efecte sedative asupra organismului iar cele cu extract de brad au efect excitant şi sunt întrebuinţate mai mult iî afecţiuni reumatismale.

Băile cu obligeană, coajă de stejar şi de castan au efecte astringente asupra tegumentului şi sunt întrebuinţate în eczeme acute, urticarie, erupţii alergice (mai ales în urma tratamentului medicamentos).

Rezumând principalele efecte ale băilor cu plante medicinale, acestea au un bun efect miorelaxant, analgezic, biotrofic, sedativ, iar cele cu muştar şi hrean sunt în principal resorbtive.

BĂILE CU PLANTE MEDICINALE – tipuri şi recomandări

Sunt utile într-o serie largă de afecţiuni datorită faptului că prin tegument sunt absorbite multe substanţe active, care apoi intră prin circulaţia limfatică şi sangvină în întregul organism, explicându-se astfel acţiunea lor terapeutică.

BAIA COMPLETĂ.

Pentru baia completă cu plante medicinale, plantele sunt puse peste noapte la macerat în apă rece.

Pentru baia completă este nevoie de 1 găleata plină cu plante proaspete la 6-8 litrii de apă rece sau de 200 de grame de plante uscate la 6-8 litri de apă.

A doua zi, cantitatea respectivă pentru baia completă este încălzită, iar extractul este turnat în apa de baie.

Durata băii – 20 minute.

Inima trebuie să stea în afara apei.

Să nu vă ştergeţi după baie, ci să vă băgati în halat sau prosop de baie ca să transpiraţi timp de o oră.

BAIA DE ŞEZUT.

Pentru baia de şezut se ia numai un sfert de găletă de plante proaspete sau cca 100 grame de plante uscate şi se procedează ca la baia completă.

Apa trebuie să ajungă până deasupra rinichilor.

Trebuie respectate indicaţiile de la fiecare plantă în parte.

Apa reincalzită a băii complete sau a celei de şezut poate fi folosită încă de doua ori.

RECOMANDĂRI ŞI TRATAMENTE NATURISTE CU BĂI DIN PLANTE MEDICINALE.

Pentru afecţiuni reumatice se recomandă băi cu coaja de salcie, din care se face un decoct concentrat cu 100 g/litru, ce se adaugă în apa de baie.

In acelaşi scop se folosesc uleiurile volatile de pin, brad sau ienupăr, punându-se în apa de baie 2-4 g dintr-un amestec în părţi egale de ulei volatil şi alcool etilic de 90 grade.

De asemenea, se pot folosi şi fructele de ienupăr, din care se prepară un decoct cu 100 g/litru, pentru o baie totală.

Un efect tonic general îl au băile cu decoct concentrat din frunze de nuc, 200 g/litru, sau frunze de mentă, 200-250 g/litru, introduse într-un săculeţ de tifon, care se agită în apa caldă a băii.

Se pot folosi, de asemenea, 3 picături de ulei volatil de mentă cu alcool etilic introduse în apa de baie.

Plantele medicinale destinate băilor terapeutice se folosesc fie sub forma de infuzie concentrată, în cazul florilor sau frunzelor, fie sub formă de decoct concentrat, în cazul rădăcinilor sau cojilor, care se adaugă în apa de baie.

 

DUŞURILE TERAPEUTICE.

Duşurile terapeutice reci  se pot face timp de 30-60 de secunde, fortifică organismul şi sunt indicate în debilitate, anemie şi stări depresive.

Apa rece are o acţiune stimulatoare atât asupra procesului de asimilare, cât şi asupra celui de dezasimiliare, intensificând meolismul organismului.

De asemenea, apa rece are proprietăţi antiinflamatorii şi măreşte tensiunea arterială.

Duşurile terapeutice calde pot dura între 3 şi 5 minute şi au efecte calmante asupra stărilor de nervozitate şi de stres.

Totodată, apa caldă favorizează meolismul grăsimilor, al glucidelor, stimulează activitatea celulară, secreţia gastrică şi renală, dilată vasele sangvine, ceea ce conduce la scâăderea tensiunii arteriale.

DUŞUL SCOTIAN reprezintă o alternanţă de duşuri calde şi reci.

Se recomandă în atrofii musculare, sciatică, pareze, constipaţie cronică şi tulburări circulatorii.

In ceea ce priveşte influenţa apei asupra sistemului nervos, se poate preciza că apa rece accelerează funcţiile psihice, apare senzaţia de bună dispoziţie şi dorinţa de a face mişcare, în timp ce apa caldă, dimpotrivă, inhibă sistemul nervos, produce senzaţia de somn şi de calmare.

BĂILE CU ABURI.

Băile cu aburi reprezintă o altă formă de hidroterapie, întrucât acestea, pe lângă proprietăţile igienice, au şi proprietăţi terapeutice.

Băile cu aburi sunt contraindicate cardiacilor, hipertensivilor, persoanelor anemice sau celor care suferă de diverse boli psihice.

5 băi de plante pentru igiena intimă

Dezechilibrele florei vaginale se produc cu multă uşurinţă într-o zonă atât de sensibilă. Însă, ca sănătatea genitală să nu fie afectată, poţi beneficia oricând de puterea vindecătoarea plantelor medicinale.

Gălbenelele ameliorează iritaţiile

Săpunurile şi anumite geluri de igienă intimă au în componenţa lor substanţe ce pot irita pielea din zonele intime. Gălbenelele sunt „medicamentul“-minune al naturii, având proprietăţi antiinflamatoare şi de calmare a mâncărimii. Ca adjuvant în medicina clasică, infuzia de gălbenele ameliorează micozele şi are rol antiseptic la nivel vaginal.

Preparare: Spălăturile se realizează cu ceai de gălbenele. Florile se fierb 30 de minute şi se toarnă peste apa din cadă. Stai în apă 15 minute şi vei simţi efectele binefăcătoare.

Pelinul combate senzaţia de uscăciune

Deşi s-ar putea să fii reticentă, întrucât pelinul este cunoscut ca fiind amar, sub formă de baie este deosebit de eficient dacă flora vaginală are tendinţă de uscare. Mucoasa vaginală are rolul de-a împiedica pătrunderea bacteriilor dăunătoare responsabile de apariţia unor eventuale afecţiuni. Pelinul ajută la menţinerea umidităţii în zona intimă, în cazul în care aceasta este excesiv de uscată, dar în acelaşi timp contribuie şi la vindecarea mai rapidă a vaginitei sau a candidozei.

Preparare: Ai nevoie de o mână de flori şi frunze din vârful plantei pe care le pui la infuzat într-un litru de apă fierbinte 15 minute. Strecoară amestecul şi fă spălături locale în fiecare seară, o săptămână.

Coada-calului are efect cicatrizant

În cazul rănilor din zona intimă, ai nevoie de o plantă cu caracteristici antiseptice şi antiinflamatoare, iar barba-ursului – după denumirea populară – este una dintre cele mai benefice. Efectul ei este la fel de benefic şi în cazul infecţiilor urinare.

Preparare: Partea aeriană a plantei se mărunţeşte şi se ţine în apă clocotită 10 minute. Se strecoară şi se fac băi de şezut, insistându-se pe zonele afectate.

Creţişoara „vine de hac“ problemelor  menstruale

Cunoscută în popor şi sub numele de brumărie, este un adevărat elixir al sănătăţii, având proprietăţi antihemoragice şi analgezice, combătând neplăcutele efecte ale simptomului premenstrual. Astfel, calmează crampele musculare şi diminuează sângerările menstruale abundente.

Preparare: Pentru uz extern, infuzia de creţişoară poate avea un efect imediat şi eficient. Şase linguri de frunze uscate se lasă la macerat 8 ore într-o cană cu apă. Se strecoară şi se pun la frigider. Frunzele filtrate se opăresc în 250 ml de apă şi se trec printr-o sită. Se combină produsul macerat cu infuzia obţinută şi se foloseşte la spălături locale.

Coada-şoricelului previne înmulţirea bacteriilor

bine să faci spălături vaginale, cu rol preventiv. Frunzele de coada-şoricelului sunt cele mai

indicate în oprirea acţiunii bacteriilor, întrucât acţionează ca un antibiotic natural. De asemenea, sunt recomandate şi pentru a domoli hemoragiile genitale.

Preparare: Frunzele uscate se fierb 15 minute într-un litru de apă. Se adaugă puţină apă rece şi se fac băi de şezut până la ameliorarea simptomelor.

“Voi apelor! Voi care reconfortati aducandu-ne noua forta, sanatate, grandoare si bucurie.” (Rig Veda)

Băi cu plante medicinale

Băile cu plante  fac parte din ramura medicinei naturiste care se numeşte fitobalneologie. Ele reprezintă un mijloc eficient de tratare a anumitor simptome supărătoare, cum sunt durerile reumatice, de vindecare a unor infecţii urinare sau genitale, de intărire a corpului (mai ales în convalescenţă), şi de stimulare a circulaţiei sângelui. Beneficiile băilor medicinale sunt multiple si ele vizează foarte multe afecţiuni comune.

Există trei tipuri principale de băi care se poate face în funcţie de afectiune: băi generale, băi locale (de şezut, de picioare), si băi de abur. In apa de baie se poate adăuga o infuzie concentrată din plante, sau se pot adăuga plantele direct în apa caldă.

1 Băi generale cu plante

In cazul băilor generale, plantele nu se adaugă direct în apă, ci se introduc mai întâi intr-un săculeţ de pânză sau tifon. Aceasta se agaţă sub robinet, pentru ca apa fierbinte care curge să pătrunda în plante şi să permită extragerea substantelor active. După ce cada s-a umplut cu apă, săculeţul se lasă în cadă, până când temperature apei este potrivită pentru corp.

Indicatii terapeutice:

 • Afecţiuni respiratorii (răceală, viroze, bronşită)
 • Afecţiuni ale sistemului nervos (stress, surmenaj psihic, astenie, depresie, nevroze, nevrită, polinevrită)
 • Ciculaţie periferică deficitară
 • Tulburări metabolice
 • Convalescenţă
 • Afecţiuni reumatice (reumatism, gută, artroză, rahitism, dureri de oase)
 • Afecţiuni ginecologice
 • Boli de piele (eczemă, seboree, scrofuloză, piele uscată, sensibilă)

Ce plante se pot folosi:

 • Cimbrul (frunzele)
 • Museţel (florile)
 • Sulfina (florile)
 • Mentă (frunzele)
 • Bradul, molidul sau ienupărul (cetina)
 • Pinul (cetina şi mugurii)
 • Valeriana
 • Trifoiul roşu (florile)
 • Salcâmul (florile), etc.

2 Băi locale cu plante

Băile locale sunt indicate doar pentru o anumită parte a corpului: mâinile, picioarele sau şezutul. Se efectuează intotdeauna într-un lighean. Se adaugă o infuzie concentrată în apa din lighean, sau se fac băi doar cu infuzia de plante.

Indicatii terapeutice:

 • Afecţiuni genitale (lucoree, candidoză, infecţii vaginale)
 • Hemoroizi
 • Sindromul “picioare reci”
 • Circulaţie proastă
 • Răceli, guturai, gripă
 • Dureri de picioare
 • Hipertranspiraţie (salvie şi nuc)

Ce plante se pot folosi:

 • Traista ciobanului (frunze şi flori)
 • Creţişoara
 • Coada şoricelului
 • Pelinul
 • Urzica moartă albă (frunze şi flori)
 • Gălbenele (flori)
 • Trifoi alb (flori)
 • Nuc (Frunze)
 • Frasin (Frunze)

3 Băi de abur din plante

Se foloseşte un lighean larg, în care se adaugă o infuzie concentrată din plantele recomandate. Aburii se vor dirija înspre zona corpului dorită cu ajutorul unui prosop.

Indicaţii terapeutice:

 • Afecţiuni ale pielii
 • Noduli
 • Chisturi
 • Cute
 • Cancer, tumori

Ce plante se pot folosi:

Coada calului (se prepară o infuzie din 12 linguri de plantă uscată şi mărunţita la 1 litru de apă).

VA RECOMANDAM SI CREMA REGENEROL ANTIREUMATIC

SE POATE COMANDA ONLINE PE LINK-UL DE MAI JOS.

www.regenerol-creme.com